En Have i roskilde

Haven er tegnet, anlagt og tilplantet i 2020. Enkelte af billederne er taget et år efter, sensommeren 2021.

Denne have ligger i et nyere udstykket område i Roskilde. Umiddelbart efter at huset stod færdigbygget blev der i første omgang etableret store terrasseområder, enkelte bede, græs og en nedlagt petanquebane. Grunden, på i alt 756 m2 bestod i forvejen af en hyggelig og velfungerende gårdhave, så den skulle der ikke ændres ved. Derimod var størstedelen af haven et noget goldt område, som trængte til lidt opmærksomhed så der skulle der sættes ind. Det omtalte areal havde en længde på 29,7 m og bredden var hhv. 10.7 m og på det smalleste sted bare 6,7 m til skel mod naboen.  

Familien havde flere overordnede ønsker såsom: Ingen græsplæne, duft, frodighed og ikke mindst en have man kunne gå tur i. Selvfølgelig skulle der etableres små opholdssteder når man var på havevandring og hvis der kunne tilføjes lidt vand og natursten ville disse være kærkommende elementer i haven. 

Ved at arbejde med runde former som cirkler og ellipser kan man ofte skabe spændende rum i haven og jeg ynder at bryde de firkantede haverum op hvis det er muligt. Stierne i denne have, ligesom skær´ sig ind i de runde bede og med slyngede stier og små pladser bliver øjet udfordret, for hvad mon der sker bag det næste bed!

Ejerne og jeg blev enige om at anvende de eksisterende fliser på det store terrasseområde, suppleret med: stier af slotsgrus og trædesten samt kanter af granitbrosten. Som bunddække har jeg primært anvendt storkenæb og lavendler samt de historiske roser som den karminrøde ”Rose de Rescht” og svagt lyserøde ”Jacques Cartier”, begge helt fantastiske. Græsser, dværgsommefuglebuske, et varierende sortiment af klatrende planter ved espalier, Hjertetræer og Sydbøg er deslige at finde på havevandringen. 

Jeg fik meget frie tøjler i hele tegneprocessen og med nogle dedikerede haveejere på sidelinjen så var det en dejlig opgave at arbejde på. Efterfølgende tog haveejerne selv kontakt til et par dygtige anlægsgartnere og i løbet af sommeren nåede familien i mål. De runde bassiner er købt i et lokalt havecenter og er Ø: 1,2 og 1,5 m.

Haveejerne har fået ”En gå tur haven” som de kalder den og fortæller at børnebørnene har stor morskab med at ilde rundt på stierne og tilsyneladende har fået sig en sjov legeplads i tilgift!